De Roeisport

Roeien is dé studentensport van Nederland. Inmiddels zijn er 20+ studentenroeiverenigingen die elk actief zijn op regioanaal en nationale wedstrijden. Door te roeien bij de C.R.&Z.V. Dudok van Heel kom je in contact met roeiers uit verschillende studentensteden. Net als bij andere sporten, heeft ook het roeien verschillende niveaus. Op deze pagina kan je kijken wat elk niveau inhoudt. Bij Dudok van Heel hebben we materiaal, kennis, én de faciliteiten om elk niveau goed te begeleiden.

Wat is het Competitieroeien?

Competitieroeien is een recreatieve manier van roeien die je zo intensief kan maken als je zelf wil. Competitieroeiers trainen minder intensief dan wedstrijdroeiers. Gemiddeld zit je met je ploeg 1x per week in de roeiboot. Samen met je coaches en ploeg heb je het gezellig op én naast het water. Natuurlijk train je samen om de rest van competitie roeiend Nederland te verslaan.

Het competitieroeien gebeurt in de C4+. Dit is een stabiele boot die zeer geschikt is om de basis van de roeihaal te leren. Bij de C.R.Z.V. beschikken we over een diverse vloot die goed aansluit bij de behoeftes van het competitie roeien. 

Wat het competitie roeien zo uniek maakt is de combinatie van roeien en feesten. De roeiwedstrijden worden door andere verenigingen georganiseerd en nadien is er altijd een groot feest. Hier kom je in contact met roeiers uit heel Nederland. Wist je dat Dudok van Heel ook haar eigen roeiwedstrijd heeft? 

De competitie commissie draagt zorg voor het coördineren van het C4+ roeien. Zij zullen jou, en je ploeg, begeleiden naar wedstrijden en begeleiden in de trainingen.

Competitieploeg Dudok

Wat is het Clubroeien?

Clubroeien is de fanatieke versie van het competitie roeien. Wanneer je het competitie roeien te “makkelijk” vindt en meer wilt halen uit de roeisport, dan is clubroeien voor jou! Bij dit niveau stap je over op glad materiaal en train je gemiddeld 3x per week. 

Samen met je ploeg doe je mee aan competitiebokalen. Hier start je een serie wedstrijden waar je telkens punten kan halen. De ploeg die aan het einde van het seizoen de meeste punten haalt, wint de competitiebokaal. Net als bij het C4+ roeien zal je in contact komen met roeiverenigingen uit heel Nederland! Uiteraard wordt ook hier elke wedstrijd afgesloten met een feest bij de organiserende vereniging. 

Het clubroeien wordt begeleid door ervaren coaches die zelf ook regelmatig wedstrijden starten. Deze vorm is ideaal voor roeiers die serieus willen trainen, maar ook van een feestje houden. 

Foto: ProteusPaparazzi

Wat is het Wedstrijdroeien?

Als wedstrijdroeier zal je onder begeleiding van ervaren profcoaches 6x per week trainen en strijd je voor de eer van de vereniging. Je zal uitkomen op (inter)nationale wedstrijden.

Deze wedstrijden vinden voornamelijk plaats in Amsterdam en Zevenhuizen, waar de 2km roeibanen zich bevinden. Boord-aan-boord ga je, samen met je roeiploeg, zo snel mogelijk over de baan heen. Op deze wedstrijden kom je roeiers tegen die nog geen jaar roeien, maar ook de top van Nederland. Roeiers die EK’s en WK’s starten. Als wedstrijdroeier ga je het maximale uit jezelf halen.

Het wedstrijdroeien geeft je een ervaring die je meeneemt de rest van je leven. Je haalt het maximale uit jezelf en ontdekt je fysieke en mentale grenzen.