Historie Dudok van Heel

Al meer dan een eeuw beoefenen cadetten de roeisport in hun vrije tijd. Op 1 november 1905 werd dan ook de cadettenroeivereniging opgericht. Deze oprichting vond plaats buiten het corps, maar tegenwoordig is er een hechte band met het Cadettencorps.

Kapitein A. Dudok van Heel heeft bij de oprichting het initiatief genomen en de vereniging in leven gehouden. Zijn inspanningen hebben gezorgd voor vele nationale overwinningen. Dit leidde tot de nieuwe naam van de vereniging: Cadetten Roeivereniging Dudok van Heel.
Tijdens de tweede wereldoorlog werd er niet meer geroeid en werden alle boten verkocht. Na de oorlog werd het belang van de sport voor de opleiding belangrijk en kwam er veel geld vrij voor de begeleiding en het materiaal van de sporters. Het roeien werd weer volop gedaan en in 1963 sloot ook de zeilende tak zivh aan bij de vereniging. Wat zorgde voor de volgende naamswijziging: Cadetten Roei- en zeilvereniging “Dudok van Heel”.

In de jaren daarop volgde vele resultaten behaald, mede door toedoen van de Luitenant-Generaal A.V. van den Wall Bake (Gouverneur van de KMA). Ervaren roeicoaches mochten hun dienstplicht vervullen als roeicoach bij de vereniging. Daarnaast kwam er speciale voeding voor de roeiers. Ook kregen cadetten vrijstelling van fysieke trainingen, omdat de roeitrainingen al zwaar genoeg waren. Leden van de vereniging konden door deze randvoorwaarden uitkomen op internationale wedstrijden zoals wereldkampioenschappen en de Olympische spelen. Van Vianen, Van de Pas, De Jonge en Hooyschuur brachten Dudok in de jaren 1973-1974 gouden (inter)nationale sucessen.

De laatste jaren wered het steeds moeilijker gestructureerd te roeien. Mede door de afschaffing van de dienstplicht en het steeds veranderende studiemodel. Maar nog steeds wordt er geprobeerd de woorden van Kapitein Dudok van Heel springlevend te houden. Hij schreef: “Laat het bestuur noch u leden gaan berusten – neen mijne Heeren – ‘Activitez et frappez toujours’ zal u wachtwoord moeten en blijven zijn.”

In 2005 organiseerde CRZV Dudok van Heel de eerste NL army Regatta, het enige militaire roei-evenement in Nederland. De NL army Regatta is afgeleid van de UK Army Regatta op de roeibaan van Eton waarbij britse militairen tegen elkaar roeien. De NL Army Regatta is een tijdrace van 4,5 kilometer over het prachtige roeiwater van de rivier de Mark. Verschillende boottypen kunnen mee doen aan deze wedstrijd. Bovendien doet de wedstrijd mee in het ZRB VIP klassement, Elk jaar roeien vele Nederlandse en Engelse ploegen mee. De NL Army Regatta werd in 2005 georganiseerd wegens het 100 jarig bestaan van CRZV Dudok van Heel en wordt wegens succes nu elk jaar opnieuw georganiseerd.