Para-Roeien

Waarom? Internationaal staat het woord “para” als voorvoegsel voor de sport als herkenning voor atleten met een beperking waarbij vooral een lichamelijke beperking bedoeld wordt.

Inmiddels al 8 jaar geleden werden wij op C.R.&Z.V. Dudok van Heel benaderd of wij een militair, die door een bermbom zijn onderbeen was kwijtgeraakt konden laten sporten door middel van het roeien. Afijn, van het één kwam het ander. Er kwamen meer militairen, al of niet nog daadwerkelijk in dienst. Al revaliderend roeien gingen niet alleen hun lichamelijke prestaties vooruit, ze kregen weer zin in het leven en keken uit naar de volgende dag op het water.

Hierdoor besloot Dudok van Heel aanpassingen te verrichten en heeft het inmiddels rolvriendelijke loopbruggen. Zijn er ook twee mindervalide parkeerplaatsen en zijn er twee aangepaste boten.

Para-Roeiers Dudok

Roeien is een geschikte sport voor veel mensen met een beperking. Bij het roeien is er geen echte piekbelasting, maar wordt er een vloeiende beweging gemaakt. Er wordt op verschillende niveaus geroeid en maatwerk is dan ook mogelijk.  Er kan op recreatief niveau deelgenomen worden aan diverse tochten. Op wedstrijdniveau zijn er verschillende wedstrijden en ook het WK, Paralympische Spelen en de Invictus Games zijn mogelijkheden.

Roeien is een mooie sport voor iedereen. Er zijn talloze mogelijkheden en de roeisport biedt prachtige kansen, zowel op het water als daarbuiten. Daarbij heeft goede mogelijkheden voor para-roeiers en zijn er ervaren coaches aanwezig. Als u geïnteresseerd bent om te gaan para-roeien bij C.R.&Z.V. Dudok van Heel, kunt u verder kijken bij het kopje ‘lid worden’.