Botennamen en hun achtergronden van de vloot van C.R&Z.V. Dudok van Heel

DSC_0267

Skiffs:

Jaap Klootwijk

Vernoemd naar Adjudant buiten dienst Jaap Klootwijk, officieel in de rol van adviseur materieel, de bootsman van de vereniging. Voor de leden is hij een vast honk waar vele terecht kunnen voor vragen over de vereniging, onderhoud of over de militaire organisatie. Tevens is hij erelid van de vereniging.

Chris Scherpenzeel
Vernoemd naar Majoor Chris Scherpenzeel als blijk van waardering voor zijn ondersteuning aan de vereniging. Met zeer veel dank voor zijn inzet bij het organiseren van de Army Regatta en het realiseren van creatieve ideen. De skiff is een Nelo skiff, afkomstig uit Portugal.

Fredje
Vernoemd naar de 4ebootsman van Dudok van Heel, Fred van de Bijl.

Leonie van de Pol
Docente Nederlands aan de Nederlandse Defensie Academie. Oud-adviseur van Dudok van Heel en zelf zeer actief roeister en coach. Nu is Van de Pol ook bij roeivereniging Breda actief.

Nuli Cedo
Nuli Cedo betekent: Ik wijk voor niemand in Latijn. Dit is de lijfspreuk van de Infanterie.

Helmut Jansen
Helmut Jansen is de Thesaurier van het Cadettencorps. Dankzij zijn financile steun kunnen wij al onze activiteiten ontplooien.

Mike Scofield
Mike Scofield is de Engelse promotor van het roeien die ons erg gesteund heeft met wedstrijden. Wij kunnen in Engeland altijd bij hem terecht. Hij is hoofd van het Engelse Army roeien.

C1

De Eekhout
Vernoemd naar Vladimir Eekhout. Hij was bestuurslid en coach van Dudok van Heel in de jaren ’70. Een Luchtmachter in het vakgebied Infrastructuur. Hij heeft de werkplaats in Botenhuis 1 gebouwd. Eekhout heeft veel voor de vereniging betekend, daarom is hij een van de ereleden.

Professor Lex Rijken
Lex Rijken is professor op de Faculteit Militaire Wetenschappen. Hij heeft het roeien extra gepromoot op de KMA. Rijken¬†is afkomstig van de Delftse roeivereniging Laga. Vandaar nog steeds de goede banden met Laga, ‘de verdomde cadetten’.

Skiff Overnaads

De Guus
Overnaadse skiff, vernoemd naar de eerste bootsman van Dudok van Heel, Guus. Niemand weet zijn achternaam.

Skiff Aangepast Roeien

Lkol Ruben Driever
Vernoemd naar Luitenant-kolonel Ruben Driever, hoofd van het Bureau Internationale Militaire Sport. Hij is zeer betrokken bij het aangepast roeien voor gewonde en revaliderende militairen.

Twee-zonder/Dubbel-twee

Ruud Meeuwsen
Vernoemd naar de 3ebootsman van Dudok van Heel aan het begin van de jaren ’80. Een bijzonder vakman, maakte alles zelf. Zo zijn de tafel en alle oude fotolijsten in de kajuit van zijn hand.

Kapitein Abraham Dudok van Heel
Vernoemd naar de grondlegger van de vereniging. In de tijd Kapitein op de KMA. Hij heeft gezorgd voor landelijke bekendheid van Dudok van Heel en daarbij de interne en externe promotie van de vereniging.

Semper Fidelis
Deze boot is geschonken door het Cadettencorps. Vandaar de naam, de spreuk van het Corps: ‘altijd trouw’ sinds halverwege de 19e eeuw.

Sjaak Massop
Een boot die geschonken is door de Luchtmacht. Vernoemd naar Sjaak Massop, een Infra-officier bij de Luchtmacht, voor zijn inbreng bij de Jarun ’99 en de Sjaak Massop en tevens zijn roeiverdiensten op wedstrijden in de jaren ’80.

Martin van Vianen
Vernoemd naar Kolonel buiten dienst Martin van Vianen, voormalig wedstrijdcoach van Dudok van Heel en succesvol roeier in de jaren ’70.

C2

Mignon S
Vernoemd naar Mignon Schelfhout, zij was lid van Dudok van Heel. Heeft gezorgd voor financile ruimte van persoonlijke inbreng waarmee we deze boot konden kopen. Het bestuur heeft vervolgens de boot naar haar vernoemd.

Age B
Vernoemd naar Age Bruinsma. Squadroncommandant op de KMA in de jaren ’80 en erelid van Dudok van Heel. Bruinsma heeft zich bijzonder veel ingezet voor Dudok door de Cadetten in zijn tijd als Squadroncommandant te stimuleren om te gaan roeien. Tevens is hij oud voorzitter van de vereniging.

Thele
Vernoemd naar Kapitein buiten dienst Theo Levleger voor zijn verdiensten als coach in de jaren ’70.

Overnaadse Twee

Pels Rijcken
Herkomst wordt nog onderzocht.

Dubbel-twee Aangepast Roeien

Theo Levoleger
Deze boot is geschonken door de commandant van het Commando Diensten Centra, generaal Lian van de Hoek. Speciaal bestemd voor het aangepast roeien en voor de revalidatie van gewonden militairen en burgers. Vernoemd naar Kapitein buiten dienst Theo Levoleger voor zijn betrokkenheid bij het aangepast roeien.

Vier-met/Vier-zonder

C.G.J. Hilderink (4+)
Vernoemd naar de Gouverneur op de KMA begin jaren ’90, Carel Hilderink. Voor zijn enorme betrokkenheid bij Dudok van Heel en bij de roeiende cadetten.

Jonkheer De Jonge (4+)
Vernoemd naar de Generaal buiten dienst, Harm de Jonge vanwege zijn adviseurschap voor de vereniging en zijn roeiprestaties in de jaren ’70.

Dick Levoleger (4+)
Vernoemd naar Majoor Levoleger buiten dienst. Oud-adviseur en erelid van Dudok van Heel.

Van Wieren (4-)
Vernoemd naar Luitenant Kolonel Ronald van Wieren. Hij heeft zorg gedragen voor de financile ondersteuning voor de aanschaf van de boot. Daarnaast heeft hij altijd veel steun gegeven aan de vereniging.

Carel Sellmeijer (4-)
Vernoemd naar de huidige adviseur van de vereniging. Als dank voor zijn zichtbare en onzichtbare steun aan de vereniging, de leden en het bestuur.

C4

Albert-Jan
Vernoemd naar Albert-Jan van der Wal, oud coach van Triton. Albert Jan heeft Dudok van Heel op de kaart gezet op de ringvaartregatta. Daarbij heeft hij een aanzienlijk bedrag aan sponsorgeld binnengebracht voor een ontwikkelingsproject in Afrika welke door defensie is opgestart.

Ludy de Vos
Vernoemd naar bataljonscommandant De Vos voor zijn niet aflatende steun aan Dudok van Heel en voor zijn strijd voor een zelfstandige vereniging.

Jornt Oudmaijer
Vernoemd naar Kapitein Jornt Oudmaijer voor zijn steun aan Dudok van Heel. Zo heeft hij in het botenhuis de stellingen ontworpen en draagt hij zorg voor veel activiteiten voor het roeien achter de schermen. Oudmaijer is nog steeds actief lid van de vereniging.

Overnaadse Vier

KluKlaKlan
Deze boot is vernoemd naar een relatie. Het is een afkorting van de Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Landmacht en de clan die zij hadden bij het roeien op de KMA bij Dudok van Heel.

Acht

Adjudant Heijman
Vernoemd naar de Adjudant buiten dienst Tom Heijman. Bataljonscommandant op de KMA in de jaren ’80. Door zijn inspanningen werden veel cadetten in de gelegenheid gebracht om te roeien. Hij heeft het adviseurschap van de vereniging op zich genomen in de jaren ’80.

Jarun ’99
Deze boot is aan Dudok van Heel geschonken door de Koninklijke Luchtmacht voor de deelname aan de Militaire Wereldspelen in Jarun (Kroati) in het jaar 1999.

Twan Hendrix
Vernoemd naar Twan Hendrix, oud-adviseur van Dudok van Heel, voor zijn bijzonder verleende diensten aan de vereniging.